Çimentolu Kompozit Cephe Malzemeleri
- Yankı Ergül
- 8 Mar
- 2 dakikada okunur

Sürdürülebilirliği olumlu etkileyen en önemli parametrelerden bir tanesi de şantiyedeki imalat miktarının azaltılmasıdır. Kalınlığı inceltilen duvarlarda, yalıtım değeri yüksek malzemeler kullanılarak yapılan yalıtımlar da sürdürülebilirliğe yüksek oranda katkısı olan parametreler olarak sayılmaktadır.
Bina cepheleri, yüksek yalıtım değeri beklentisi ve iş kazalarına karşı kısa sürede yerinde kuru üretim ihtimali ile bu alanda en çok önem verilen kalemlerden bir tanesidir. Ancak, bina cephelerinden beklenen estetik görünüm bu noktada üreticileri ve mimarları sınırlayan etkenlerden birisidir. Bina cephelerinden beklenen tüm bu özellikleri optimum noktada buluşturan cephe elemanları, çimentolu kompozit cephe sistemleridir. Bu cephe sistemleri ince çimentolu kompozitlerin montaj aksesuarları ile cepheye sabitlenmesi ile oluşturulmaktadır. Çimentolu kompozit cephe sistemlerinin cepheye montajı yapılırken yalıtım malzemesi ve buhar dengeleyici gibi malzemeler de cephe panelinin arkasına koyularak buhar dengesi sağlanmış ve ısı yalıtımında istenen noktaya ulaşılmış bir cephe sisteminin kurgulanması mümkün olmaktadır.
Bu sistemde cephe sisteminin dış kabuğu olan çimentolu kompozitler, çimentolu matris ve farklı formlardaki fiberlerin birleştirilmesi ile elde edilmektedir. Çimentolu matris, dış ortam koşullarına direnç gösterecek ve yeterli dürabilite özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlanmalı ve üretilmelidir. Kullanılan lifler genellikle iki formda çimentolu matrise eklenmektedir. Bunlar kırpılmış lifler ile dokunmuş veya iğnelenmiş kumaşlar olabilir. Matris içinde, kompozitten beklenen mühendislik özelliklerini sağlamaya yetecek oranda ve kalitede lif kullanılmalıdır. Örneğin cam lif donatılı çimentolu kompozit üretilecekse, alkaliye dayanıklı cam lifi veya bu liflerden mamul kumaşlar kullanılmalıdır. Farklı formda kullanılan lifler ile çimentolu matrisin arayüzü uyumlu olmalıdır. Bu iki bileşen birleştiğinde, tasarım aşamasında özellikleri belirlenmiş olan üçüncü faz oluşur. Bu üçüncü faz ara yüzeydir. Ara yüzey, özellikler bakımından her iki bileşenden de farklıdır. Örnek vermek istersek, gevrek malzemeler olan cam ve çimento harcının birleşiminden oluşan kompozit, cam lifli çimento, sünek davranış sergiler. Bu sünek davranışı ara yüzey özellikleri sayesinde elde edilir.
Çimentolu kompozit cephe panellerinden beklediğimiz birinci özellik yapısal dayanım ve stabilitedir. Çimentolu bir cephe sisteminin yapısal dayanım ve stabilite özelliklerini gösterebilmesi için öncelikle kendisinden beklenen sünekliği sergilemesi beklenir. Bununla birlikte rüzgar ve deprem yüklerine karşı yeterli direnci sergileyecek dayanıma sahip olmalıdır. Panelin kendi başına dayanım ve süneklik mertebesine ulaşmış olması yeterli olmayacaktır. Paneli cepheye bağlayan bağlantı sistemleri bir mühendislik hizmeti alarak tasarlanmalıdır. Bağlantı sistemleri de panelde olduğu gibi rüzgar ve deprem yüklerine yeterli direnci göstermelidir. Böylece çimento esaslı cephe kompozitleri kendisinden beklenen dayanım özelliklerini sağlayacak özellikte tasarlanmış ve üretilmiş olmaktadır. Aynı şekilde matrisin dış ortam koşullarına dayanıklılığı tasarlanarak üretilmelidir. Sonuç olarak, çimento esaslı kompozit cephe panellerinin mimarlar ve mühendisler tarafından kendilerinden beklenen özellikleri sağlayacak şekilde tasarlanabileceği ve tasarlanan kriterlere uygun olarak üretilebileceği kolaylıkla söylenir. Bunun için üretici firmanın teknik altyapısı ve yeteneklerinin de oldukça yüksek olması gerektiği gözden kaçırılmamalıdır.
Comments