top of page

Cephelerde Renk Seçiminin Önemi

  • Yazarın fotoğrafı: Yankı Ergül
    Yankı Ergül
  • 8 Mar
  • 2 dakikada okunur

Cephelerin rengi, binanın karakterini yansıtan, giydiği bir elbise gibidir ve bir ölçüde mimarın imzasıdır. Dış cephelerde renk seçimi, gerek estetik kaygı ve psikolojik etkileri açısından, gerekse fiziksel ve çevresel etkilerden ötürü önem arz eden bir konu olmuştur.


Nesneler, yapıları dolayısıyla renklerin bazılarını soğurup bazılarını yansıtırlar. Renk, oluşum bakımından ışığın nesneler üzerine çarpıp yansıması ile meydana gelmektedir. Yansıyan ışığın dalga boyuna göre belli bir aralıktaki kısmı, insan beyninde renk olarak anlamlanmaktadır. İnsan beyni, yaklaşık 700 nanometre ve 400 nanometre arasındaki dalga boylarını sırasıyla kırmızıdan mora doğru olmak üzere renk olarak yorumlayabilmektedir. Daha büyük dalga boylarından kızılötesi, mikrodalga ve radyo dalgaları ile daha küçük dalga boylarından ultraviyole, x ışınları ve gama ışınları, günlük hayatta etrafımızı sarmasına rağmen beynimiz tarafından herhangi bir şekilde anlamlandırılmamaktadır. Işığın çoğunu yansıtan nesneler açık renkli, soğuran nesneler ise koyu renkli olarak görünmektedir. Işıgın tümünün yansıdığı durumda nesne beyaz görünmekte, tümünün soğurulduğu durumda ise siyah görünmektedir.


Renkler, sıcak ve soğuk renkler olmak üzere psikolojik etkilerine göre sınıflandırılmışlardır. Sıcak renkler, kırmızı, turuncu, sarı gibi dalga boyları yüksek renkler olup, soğuk renkler, yeşil, mavi, mor gibi dalga boyları düşük renklerdir. Genel hatlarıyla sıcak renkler, enerji vermekte ve iç ile dış cephelerde güzel sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Soğuk renkler ise huzur ve sakinlik verdiğinden, bu rahatlatıcı etkileri iç ve dış cephelerde binanın/yaşam alanının kullanım amacına göre şekillenmektedir. Pigment kullanımıyla birlikte renk, insanlar tarafından kontrol edilebilen bir özelliğe dönüşmüştür ve cephelerde mimarlara sınırsız olanaklar tanıyan bir hal almıştır. Psikolojik etkileri dolayısıyla cephelerde renk seçimi, kitlelerin ruh halleri üzerinde doğrudan etkisi bulunduğundan dikkat edilmesi gereken bir konudur.


Psikolojik etkilerinin yanı sıra koyu renk tonları, ışığın çoğunu soğurduğu için açık renk tonlarına göre daha fazla enerji hapsetmekte ve dolayısıyla bulunduğu nesne ısınmaktadır. Binanın bulunduğu coğrafyaya göre cephesi için seçilen renk, ısınma/soğuma ve ısı yalıtım maliyetlerini düşürebilen bir faktörtür.


Yapılan araştırmalar, Türkiye'de dış cephe renklerinde ağırlığın beyaz ve gri tonlarında olduğunu, iç cephelerde ise beyaz ve gri tonlarına ek olarak farklı renk ve tekstürler ile vurgular yapıldığını ortaya koymuştur. Yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin batı bölgesinde dış cephelerde beyaz, gri, mavi ve pembe tonları ağırlıktayken, doğu bölgesinde beyaz ve griye ek olarak kırmızı ve kahverengi tonları kullanılmaktadır. İç cephelerde ise batı bölgesinde beyaz, kırmızı, gri ve açık kahverengi tonları ağır basarken, doğu bölgesinde gri ve açık kahverengine ek olarak açık mor ve mavi tonları kullanılmaktadır. Elde edilen bu veri, bölgelere göre insan davranışları ve ruh hallerini yorumlama açısından çok değerlidir.


CBOARD Panel ve Dekoratif ürün grupları, iç ve dış cephelerde uygun özellikte ve istenilen renkte bir boyayla boyanabilmekte iken CBOARD Mare Cephe Panelleri, eşsiz doğal taş görünümüyle 11 standart renkte ve 4 standart tekstürte üretilebilmektedir. İstenirse, seçilen renk tonuna özel olarak çalışma da yapılabilmekte ve cephenize benzersiz bir görünüm kazandırabilmektedir. CBOARD Mare'nin standart renk ve tekstür kartelasını aşağıda bulabilirsiniz.

 
 
 

Comments


bottom of page